WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2100]

Omlet bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszysty, mięciutki i wilgotny omlet z dodatkiem rozgniecionego banana. Idealny na śniadanie lub słodki podwieczorek.

Omlet bananowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet bananowy

 

  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki maślanki naturalnej
  • 1 dojrzały banan
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet bananowy

ETAP 1:

Jajko zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia oraz maślankę. Zmiksować. Banana obrać ze skórki i rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta. Wymieszać.

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Wyłożyć ciasto na omlet. Smażyć na małym ogniu na rumiano i przełożyć na drugą stronę. Znów smażyć na rumiano. Zdjąć na talerz.

Podawać np. z dżemem lub cukrem pudrem.

Omlet bananowy
Omlet bananowy w trakcie smażenia na patelni
Omlet bananowy
Ciasto na omlet wylane na patelnię na rozgrzany olej
Omlet bananowy
Rozgnieciony banan dodany do zmiksowanego ciasta
Omlet bananowy
Składniki suche dodane do jajka ubitego z cukrem

Tagi:

omlet jajka dania