zathraness

zathraness

Kucharz
[Przepisów: 14]

Omlet biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny omlet z babcinego przepisu

Omlet biszkoptowy

Składniki:

Omlet biszkoptowy

 

  • jajko
  • czubata łyżeczka cukru pudru
  • szczypta soli
  • pół łyżki mąki
  • owoce lub dżem

Sposób przygotowania:

Omlet biszkoptowy
Żółtko rozdzielić od białka. Do żółtka dodać cukier puder i utrzeć. Do białka wsypać szczyptę soli i ubić na pianę. Do utartego żółtka dodawać delikatnie na przemian mąkę i pianę. Na małą patelnię z rozgrzanym tłuszczem wylać ciasto, rozprowadzić równo i przykryć pokrywką. Piec na małym ogniu kilka minut, aż omlet będzie od spodu lekko rumiany, a z wierzchy jasny. Wyłożyć na talerz, posmarować dżemem lub nałożyć owoce.