haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Omlet gryczany z cukinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pomysł na śniadanie to nie zawsze prosta sprawa. Omlet gryczany z cukinią jest pysznym i dodającym energii daniem na początek dnia. Bez glutenu i przyjemnie sycący.

Omlet gryczany z cukinią Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Omlet gryczany z cukinią

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka maki gryczanej
  • 1/3 cukinii
  • olej do smażenia
  • sól. pieprz
  • ketchup
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Omlet gryczany z cukinią
1. Dwa jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy 1 łyżkę wody, żeby jajka się lepiej ubiły.

2. Do jajek z wodą dodajemy 1 łyżkę mąki gryczanej, sól i pieprz.

3. Cukinię myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju i podsmażamy na nim plasterki cukinii.

4. W międzyczasie miksujemy jajka, zmniejszamy ogień i wlewamy masę na cukinię. Podważamy przez chwilę brzegi omletu, tak żeby płynna masa podpłynęła pod spód omletu, przykrywamy, jeszcze bardziej zmniejszamy ogień i pozostawiamy przez chwilę, aż omlet urośnie.

5. Przekładamy omlet na talerz, łamiąc go w połowie, polewamy ketchupem, posypujemy koperkiem i smacznego!
Omlet gryczany z cukinią
Do jajek dodajemy wodę, mąkę gryczana i przyprawy.
Omlet gryczany z cukinią
Cukinię podsmażamy z jednej strony na oleju
Omlet gryczany z cukinią
Dzięki dodatkowi wody jajka ubiją się bardzo szybko.
Omlet gryczany z cukinią
Masę jajeczna wlewamy na plastry cukinii.
Omlet gryczany z cukinią
Omlet dusimy na małym ogniu pod przykryciem.