Sposób przygotowania:
Omlet gryczany z cukinią
1. Dwa jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy 1 łyżkę wody, żeby jajka się lepiej ubiły.
2. Do jajek z wodą dodajemy 1 łyżkę mąki gryczanej, sól i pieprz.
3. Cukinię myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju i podsmażamy na nim plasterki cukinii.
4. W międzyczasie miksujemy jajka, zmniejszamy ogień i wlewamy masę na cukinię. Podważamy przez chwilę brzegi omletu, tak żeby płynna masa podpłynęła pod spód omletu, przykrywamy, jeszcze bardziej zmniejszamy ogień i pozostawiamy przez chwilę, aż omlet urośnie.
5. Przekładamy omlet na talerz, łamiąc go w połowie, polewamy ketchupem, posypujemy koperkiem i smacznego!
2. Do jajek z wodą dodajemy 1 łyżkę mąki gryczanej, sól i pieprz.
3. Cukinię myjemy i pozostawiając skórkę kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę oleju i podsmażamy na nim plasterki cukinii.
4. W międzyczasie miksujemy jajka, zmniejszamy ogień i wlewamy masę na cukinię. Podważamy przez chwilę brzegi omletu, tak żeby płynna masa podpłynęła pod spód omletu, przykrywamy, jeszcze bardziej zmniejszamy ogień i pozostawiamy przez chwilę, aż omlet urośnie.
5. Przekładamy omlet na talerz, łamiąc go w połowie, polewamy ketchupem, posypujemy koperkiem i smacznego!