Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Omlet z cukinią, papryką i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Omlet z szynką, serem żółtym, cukinią, papryką i szczypiorkiem sprawdzi się i na śniadanie, i na szybki obiad, i na kolację.

Omlet z cukinią, papryką i szynką

Składniki:

Omlet z cukinią, papryką i szynką

 

Sposób przygotowania:

Omlet z cukinią, papryką i szynką

ETAP 1:

Omlet z cukinią, papryką i szynką
Cukinię ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w kostkę.

Przygotowujemy warzywa.

Warzywa myjemy. Cukinię (ze skórką) ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

ETAP 2:

Omlet z cukinią, papryką i szynką
Cebulę (jedną małą lub pół dużej) kroimy w kostkę

Cebulę kroimy w kostkę.

ETAP 3:

Omlet z cukinią, papryką i szynką
Umyty i osuszony szczypiorek (pół pęczka) siekamy

Szczypiorek osuszamy, siekamy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Ser ścieramy na tarce.

ETAP 4:

Omlet z cukinią, papryką i szynką
Jajka roztrzepujemy, łączymy z mlekiem, solą i pieprzem

Jajka roztrzepujemy, łączymy z mlekiem, dodajemy sól i pieprz.

ETAP 5:

Omlet z cukinią, papryką i szynką
Cebulę, paprykę i cukinię smażymy na maśle

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę. Gdy cebula będzie szklista, wrzucamy cukinię i paprykę, smażymy kilka minut do miękkości.

Dodajemy szynkę i smażymy chwilę razem.

ETAP 6:

Omlet z cukinią, papryką i szynką
Omlet smażymy, aż dobrze się zetnie

Dodajemy jajka, ser i połowę przygotowanego szczypiorku, mieszamy, aby składniki połączyły się równomiernie.

Omlet smażymy ok. 10 minut, aż porządnie się zetnie. Na 5 minut przed końcem smażenia patelnię z omletem polecam przykryć.

Przed podaniem omlet posypujemy pozostawionym szczypiorkiem.