Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 290
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To doskonała propozycja na szybki oraz bardzo smaczny obiad. Jest bardzo aromatyczny i pożywny. Polecam.

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami

Składniki:

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami

 

Dodatkowo:

  • około 750 ml wody + 1 łyżeczka domowej vegety
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami

Mięso:

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami
Można użyć dowolnego mięsawieprzowego lub drobiowego.

Umytą oraz osuszoną szynkę pokroić w kostkę i wymieszać z papryką, solą oraz pieprzem.
Następnie mięso dokładnie obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na odrobinie tłuszczu.
Mięso przełożyć do garnka, w którym będzie gotował się gulasz.

Cebula z czosnkiem:

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami
Na tym etapie można też podsmażyć pieczarki.

Na tłuszczu po mięsie podsmażyć uprzednio posiekaną cebulę z czosnkiem.
Całość dodać do mięsa.

Pozostałe składniki:

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami
Można użyć warzyw świeżych oraz dowolnych.

Do garnka również dodać warzywa, pokrojone pieczarki, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Całość zalać wodą i przykryć pokrywką.

Gotowanie:

Gulasz z szynki z warzywami i pieczarkami
W razie potrzeby gulasz można zagęścić mąką. Ja dokładnie obtaczam mięso, więc na końcu powstaje delikatny sosik.

Gulasz gotować do miękkości wszystkich składników.
Na końcu doprawić go według smaku i opcjonalnie połączyć z posiekaną natką pietruszki.