gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1006]

Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką to fajna propozycja na kanapki. Polecam wypróbowanie przepisu.

Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką

 

  • 700 g łopatki wieprzowej,
  • 300 g surowgo boczku,
  • 2 podudzia z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • pół selera,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziel angielskich,
  • 4 jajka,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • szklanka prażonej cebulki,
  • pół szklanki bulionu (z gotowania mięsa),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką
Warzywa myjemy i obieramy. Do garnka wkładamy mięsa, warzywa ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, tyle aby zakryło mięsa i warzywa. Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy.

Mięso i warzywa mielimy przez maszynkę dwa razy. Mięso przyprawiamy, dodajemy bulion z gotowania mięsa, jajka, prażoną cebulkę i bułkę tartą.

Dokładnie wszystko mieszamy.

Masę wykładamy do keksówki (30x11) wysmarowanej olejem. Wierzch również smarujemy olejem i posypujemy prażoną cebulą.

Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.

Upieczone wystudzimy.

Smacznego ;)
Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką
Mięso i warzywa mielimy przez maszynkę dwa razy.
Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką
Mięso przyprawiamy, dodajemy bulion z gotowania mięsa, jajka, prażoną cebulkę i bułkę tartą.