zosiasamosia

zosiasamosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 171]

Omlet jajeczny z gorszkiem i kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienity omlet jajeczny z gorszkiem i kukurydzą

Omlet jajeczny z gorszkiem i kukurydzą

Składniki:

Omlet jajeczny z gorszkiem i kukurydzą

 

  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kukruydzy z puszki
  • 1/4 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
  • 5 dkg boczku (lub innej wędliny np. baleronu)
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Omlet jajeczny z gorszkiem i kukurydzą
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i wymieszać. Natępnie wsypać mąkę i całość wymieszać. Boczek lub inną wędlinę pokroić w kosteczkę i podsmażyć chwilę na patelni. Na podsmażoną wędlinę wlać przygotowane ciasto. Na patelni - ciasto posypać groszkiem i odsączoną z zalewy kukurydzą. Omelt smażyć z obu stron na rumiano.