Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Omlet z boczkiem i rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Prosty omlet z dodatkiem wędzonego boczku i rzodkiewek.

Omlet z boczkiem i rzodkiewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z boczkiem i rzodkiewką

 

  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 duże rzodkiewki
  • szczypiorek - wg uznania

 

Sposób przygotowania:

Omlet z boczkiem i rzodkiewką
Pokrojone w kostkę plasterki wędzonego boczku zrumienić lekko na suchej, rozgrzanej patelni. Jajka wbić do miseczki, rozbełtać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać je na zrumieniony boczek, rozprowadzić na boki. Smażyć na małym ogniu, nie mieszając. Rzodkiewkę pozbawić listków i korzonków, a następnie pokroić w kostkę. Jak jajka zaczną się ścinać, posypać je pokrojoną rzodkiewką. Chwilę jeszcze smażyć, aż jajka całkowicie się zetną. Omlet złożyć na pół i delikatnie zsunąć na talerz. Gotowy omlet posypać posiekanym szczypiorkiem.
Omlet z boczkiem i rzodkiewką
Pokrojone w kostkę plasterki boczku rumienione na suchej patelni.
Omlet z boczkiem i rzodkiewką
Jajka wbite do miseczki rozbełtane i doprawione.
Omlet z boczkiem i rzodkiewką
Rozbełtane jajka wylane na zrumieniony boczek.
Omlet z boczkiem i rzodkiewką
Pokrojona w kostkę rzodkiewka posypana na ścinające się jajka.

Tagi:

jajko jajka omlet