Sposób przygotowania:
Omlet z brokułami
Brokuły oczyścić, moczyć przez kilkanascie minut w osolonej wodzie, opłukać, osączyć. Ugotować we wrzącej, lekko osolonej osłodzonej wodzie, osączyć, pokroić na drobne kawałki. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubić trzepaczką, posolić. Białka ubić na sztywnąpianę. Do żółtek wkładać naprzemian mąkę i ubitą pianę, wymieszać. Na rozgrzaną patelnię włożyć masło, wylać masę jajeczną i smażyć na małym ogniu. Gdy masa zetnie się od spodu i zarumieni podważyć ją po bokach tak, aby pozostała masa jajeczna spłyneła pod spód i ścięła się. Po ścięciu się omletu na wierzchu, włożyć do silnie nagrzanego piekarnika na kilka minut. Gdy lekko się zrumieni i będzie odstawać od ścian patelni, wyjąć z piekarnika. Na omlecie położyć brokuły, skropić masłem, zawinąć dwa boki i ułożyć na ciepłym półmisku. Podawać na gorąco polany masłem.