Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Krem z brokułów i pora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy zostało nam trochę rosołu polecam przygotować z niego pyszną zupę krem z brokułów, pora i serka topionego.

Krem z brokułów i pora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem z brokułów i pora

 

  • 1 brokuł (500 gram)
  • 1 duży por
  • 1 cebula
  • 600 ml rosołu
  • 100 gram serka topionego śmietankowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Krem z brokułów i pora
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę. Podsmażamy warzywa na rozgrzanym oleju do momentu, aż się zeszklą. Przekładamy je do garnka. Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i zalewamy rosołem. Gotujemy przez 5 minut. Wrzucamy serek topiony i gotujemy do momentu, aż się rozpuści.

Blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.

Serwujemy krem na przykład z ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni.
Krem z brokułów i pora
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki, cebulę w kostkę.
Krem z brokułów i pora
Dodajemy brokuła podzielonego na różyczki i zalewamy rosołem.
Krem z brokułów i pora
Wrzucamy serek topiony i gotujemy do momentu, aż się rozpuści.
Krem z brokułów i pora
Blendujemy zupę do uzyskania jednolitej konsystencji.