WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Omlet z jednego jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podstawowy przepis na omlet z jednego jajka z mąką pszenną i mlekiem. Omlet można zrobić w wersji na słodko z cukrem lub na pikantnie z solą i przyprawami.

Omlet z jednego jajka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Omlet z jednego jajka

 

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Omlet z jednego jajka

ETAP 1:

Jajko wybić do miseczki. Wsypać dwie łyżki mąki pszennej tortowej. Dolać ok. 150 mililitrów mleka. Dodać szczyptę soli i jedną łyżeczkę cukru waniliowego.

Wszystko rozmieszać widelcem lub łyżką albo trzepaczką, lub zmiksować do połączenia mikserem.

Chodzi o to aby nie było grudek z mąki w cieście. Na patelni rozgrzać olej lub masło i wlać ciasto na omlet.

Poczekać aż się zetnie i przewrócić na drugą stronę. Smażyć do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia.

Podawać dodatkowo z cukrem pudrem lub dżemem czy owocami.

Omlet z jednego jajka
Omlet z jednego jajka w trakcie smażenia na patelni
Omlet z jednego jajka
Ciasto na omlet wlane na rozgrzany tłuszcz
Omlet z jednego jajka
Ciasto na omlet po wymieszaniu wszystkich składników

Tagi:

omlet danie jajko