Sposób przygotowania:
Omlet z papryką i chorizo
Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy nieco oliwy spod suszonych pomidorów. Cebule siekamy w półplasterki i szklimy na oleju. Dodajemy posiekane w kostkę chorizo, cukinię i paprykę.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka.
Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód będzie złoty. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i bardzo szybkim ruchem obracamy do góry dnem.
Następnie omlet zsuwamy z talerza z powrotem na patelnie i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę do ścięcia omletu z drugiej strony. Serwujemy z pieczywem posypane świeżymi ziołami.
Kiedy warzywa zmiękną dodajemy posiekane kawałki suszonych pomidorów. Żółtka jajek mieszamy z łyżką mąki i łyżką mleka.
Białka ubijamy na puszystą pianę. Białka i żółtka łączymy ze sobą i powstałą mieszanką zalewamy warzywa i chorizo. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż większa część omletu się zetnie a spód będzie złoty. Patelnię przykrywamy dużym talerzem i bardzo szybkim ruchem obracamy do góry dnem.
Następnie omlet zsuwamy z talerza z powrotem na patelnie i trzymamy na ogniu jeszcze chwilę do ścięcia omletu z drugiej strony. Serwujemy z pieczywem posypane świeżymi ziołami.