Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Omlet z zieleninką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Omlet najlepiej smakuje mi na śniadanie, lubię gdy wychodzi puszysty i złoty.

Omlet z zieleninką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z zieleninką

 

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta otartego majeranku
  • bączki cebuli
  • szczypior
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Omlet z zieleninką
Zieleninkę myjemy i siekamy drobno. Jajka rozbijamy, oddzielając białko od żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, żółtka roztrzepujemy. Dodajemy do nich zieleninkę i przyprawy, a następnie delikatnie lecz dokładnie mieszamy z ubitymi białkami. Dzięki temu omlet będzie puszysty. Na patelni roztapiamy masło. Wylewamy omlet i smażymy na złoto. można delikatnie obrócić podczas smażenia na drugą stronę, tak, żeby omlet się nie złamał.
Omlet z zieleninką
Zieleninkę myjemy i siekamy drobno lub grubiej, jeśli ktoś woli
Omlet z zieleninką
Widelcem ubijamy pianę z białek, aby omlet był puszysty
Omlet z zieleninką
Lubię dodawać majeranek do omletów, bo ma wspaniały zapach
Omlet z zieleninką
Omlet smażymy na złoty kolor uważając, aby nie przywarł

Tagi:

jajko jajka omlet