Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wiosenny omlet

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatniejsza wersja poprzednio robionego omletu z pieczarkami i boczkiem ( Omlet dla Buni ) .

Wiosenny omlet Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenny omlet

 

 

Sposób przygotowania:

Wiosenny omlet
Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki . Pokroić na pół plasterki . Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano pieczarki. Posolić i posypać pieprzem . Zdjąć z patelni . Jajka wbić do miseczki i dobrze roztrzepać - lekko posolić . Na patelni do omletów roztopić masło . Wlać masę jajeczną i podgrzewać bez mieszania na małym gazie aż sie zetnie ( w trakcie smażenia delikatnie podwijać łopatką do omletów brzegi i przechylając patelnie powodować by płynna masa spływała na spód i szybciej sie ścinała ). Kiedy wierzch będzie ścięty wyłożyć na połówkę pieczarki , pokrojone w kosteczkę pomidorki , szczypior i natkę . Przykryć drugą połówką - można złożyć n a ćwiartki. Zsunąć na talerz . Nie przejmować sie wypadającym farszem bo akurat to cały urok tego omletu - kolorowe akcenty. Podawać na ciepło bezpośrednio po zrobieniu .
Wiosenny omlet
Pieczarki pokroić w pół plasterki i usmażyc na rumiano
Wiosenny omlet
Jajka roztrzepać dokładnie tak by sie napowietrzyły , lekko posolić
Wiosenny omlet
Masę jajeczną wylać na rozpuszczone na patelni masło
Wiosenny omlet
Na ścięty omlet położyc pieczarki , pokrojony szczypior i pomidorki