Sposób przygotowania:
Wiosenny omlet
Pieczarki oczyścić i przekroić na połówki . Pokroić na pół plasterki . Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim na rumiano pieczarki. Posolić i posypać pieprzem . Zdjąć z patelni . Jajka wbić do miseczki i dobrze roztrzepać - lekko posolić . Na patelni do omletów roztopić masło . Wlać masę jajeczną i podgrzewać bez mieszania na małym gazie aż sie zetnie ( w trakcie smażenia delikatnie podwijać łopatką do omletów brzegi i przechylając patelnie powodować by płynna masa spływała na spód i szybciej sie ścinała ). Kiedy wierzch będzie ścięty wyłożyć na połówkę pieczarki , pokrojone w kosteczkę pomidorki , szczypior i natkę . Przykryć drugą połówką - można złożyć n a ćwiartki. Zsunąć na talerz . Nie przejmować sie wypadającym farszem bo akurat to cały urok tego omletu - kolorowe akcenty. Podawać na ciepło bezpośrednio po zrobieniu .
zbysiowa