Sposób przygotowania:
Omlet pomidorowy na ostro
Pomidory dusić w łyżce masła około 10 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem, dusić dalsze 10 minut. Dodać zieloną pietruszkę, tymianek, czosnek, liść laurowy, dusić 15 minut, aż sos będzie gęsty. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wymieszać z mąką, podgrzewać na złoty kolor. Dodać cebulę i paprykę, smażyć do zrumienienia, ciągle mieszając. Wlać wino, mieszać szybko, aż składniki się połączą, zagotować. Wsypać groszek i grzyby, zamieszać,połączyć z pomidorami. Jajka roztrzepać, wymieszać z sosem pomidorowym. Masło rozgrzać na patelni, wlać jajka z pomidorami, potrząsnąć patelnią, gdy omlet zacznie sie ścinać, podważyć brzegi nożem, tak aby nie ścięta masa wpłynęła pod placek. Omlet złożyć na pół, przełożyć na gorący talerz. Podawać z frytkami.