Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Zielony omlet z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny sposób na przemycenie warzyw do menu naszych dzieci :)

Zielony omlet z rukolą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zielony omlet z rukolą

 

  • 2 duże jajka
  • duża garść rukoli
  • 4 pomidorki truskawkowe
  • plaster łososia wędzonego
  • plaster sera żółtego
  • łyżeczka masła
  • ewentualnie szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Zielony omlet z rukolą
Jajka dokładnie ubijamy- jeśli omlet przygotowujemy dla większych dzieci lub dorosłych, możemy dodać odrobinę soli i pieprzu. Rukolę płuczemy, dodajemy 4-5 łyżek masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Jajka ponownie ubijamy i wąskim strumieniem wlewamy zmiksowaną rukolę. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką na 1,5 minuty. Posypujemy drobno posiekanym łososiem. Z pokrojonych w cienkie plastry pomidorków robimy usta, a kilka plastrów układamy wokół obręczy omletu. Przykrywamy pokrywką jeszcze na 30 sekund. Przed podaniem dorabiamy omletowi oczy i nos z żółtego sera.
Zielony omlet z rukolą
Jajka dokładnie ubijamy- jeśli omlet przygotowujemy dla większych dzieci lub dorosłych, możemy dodać odrobinę soli i pieprzu.
Zielony omlet z rukolą
Rukolę płuczemy, dodajemy 4-5 łyżek masy jajecznej i dokładnie miksujemy. Jajka ponownie ubijamy i wąskim strumieniem wlewamy zmiksowaną rukolę.
Zielony omlet z rukolą
Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy masę jajeczną, przykrywamy pokrywką na 1,5 minuty. Posypujemy drobno posiekanym łososiem.