reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 640]

Opieńki w solance

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przyniosłam od sąsiada prawie 15 l opieńków i potrzeba było z nimi coś zrobić- część w sosie własnym z masłem, część w pomidorach, a część w solance właśnie.

Opieńki w solance

Składniki:

Opieńki w solance

 

  • kapelusze opieniek- ilość dowolna
  • zalewa wystarczy w przybliżeniu na około 1,5 kg
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Opieńki w solance

przygotowanie

Opieńki w solance
Ja opieńki myję w dużej ilości zimnej wody, wyciągam na durszlaku i dopiero potem poddaję dalszej obróbce

Słoiki i zakrętki dokładnie myjemy i parzymy - odstawiamy do osuszenia.

Opieńki oczyszczamy i odcinamy nóżki, myjemy.

przygotowanie

Opieńki w solance
grzyby obgotowuję partiami, tak nie przerywam wrzenia wody

w garnku zagotowujemy wodę lekko ją solimy i wkładamy grzyby.

Gotujemy ( od momentu ponownego zagotowania) przez 2 minuty odcedzamy i przekładamy do słoi.

Musimy pamiętać, by nie było ich więcej niż 2/3 słoika.

zaprawianie i pasteryzacja

Opieńki w solance
po zalaniu zalewy, grzyby sie podniosą dlatego nie dajemy ich więcej niż 2/3 słoja

Składniki zalewy zagotowujemy i gorącą zalewamy grzyby.

Zalewy ma być tak centymetr poniżej zamknięcia.

Zamykamy i pasteryzujemy dwukrotnie w odstępie 24 godzin.