Sposób przygotowania:
Mus grzybowy z nóżek
Wszystkie odcięte z grzybów nóżki dokładnie umyć, osączyć i pokroić. Zalać wodą, dodać liście laurowe, sól, pieprz oraz ziele angielskie. Pod przykryciem gotować całość przez ok. 45 minut, po czym zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować na gładkie mus.
Ponownie przelać do garnka, doprawić jarzynką, pieprzem, czosnkiem i zagotować. Gorący mus przelać do słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować ok. 30-45 minut w zależności od wielkości słoików. Pozostawić do ostygnięcia, a po upływie doby ponownie zapasteryzować.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Ponownie przelać do garnka, doprawić jarzynką, pieprzem, czosnkiem i zagotować. Gorący mus przelać do słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować ok. 30-45 minut w zależności od wielkości słoików. Pozostawić do ostygnięcia, a po upływie doby ponownie zapasteryzować.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.