Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 324]

Mus grzybowy z nóżek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Do duszenia, marynowania, suszenia czy gotowania grzybów leśnych najczęściej wykorzystuje się głównie kapelusze. Nóżki są odrzucane jako mniej wartościowe i włókniste. Ja proponuję przerobić je na mus grzybowy, który będzie bazą do zup i sosów.

Mus grzybowy z nóżek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mus grzybowy z nóżek

 

Sposób przygotowania:

Mus grzybowy z nóżek
Wszystkie odcięte z grzybów nóżki dokładnie umyć, osączyć i pokroić. Zalać wodą, dodać liście laurowe, sól, pieprz oraz ziele angielskie. Pod przykryciem gotować całość przez ok. 45 minut, po czym zdjąć z palnika i pozostawić do ostygnięcia. Zmiksować na gładkie mus.

Ponownie przelać do garnka, doprawić jarzynką, pieprzem, czosnkiem i zagotować. Gorący mus przelać do słoików, zakręcić szczelnie i pasteryzować ok. 30-45 minut w zależności od wielkości słoików. Pozostawić do ostygnięcia, a po upływie doby ponownie zapasteryzować.

Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Mus grzybowy z nóżek
Po odcięciu kapeluszy pozostałe nóżki pokroić i ugotować.
Mus grzybowy z nóżek
Po zupełnym ostygnięciu zmiksować na gładki mus.
Mus grzybowy z nóżek
Mus przelać do rondla, doprawić i zagotować.
Mus grzybowy z nóżek
Gotowym gorącym musem napełnić słoiki i zapasteryzować.