ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mus ma piękny kolor, fantastyczny smak i wielorakie zastosowanie np. do ciast , deserów, naleśników, jako samodzielne danie.

Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy

 

Sposób przygotowania:

Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy

ETAP 1:

Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy
Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy np do naleśników

Pomarańcze dokładnie wyszorować. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze z białej skórki i pokroić w plastry. Włożyć do garnka pokrojone pomarańcze i otarta skórkę. Nalać 1,5 l wody.

Gotować do chwili, aż pomarańcze zaczną się rozpadać. Przy pomocy blendera rozdrobnić pomarańcze.

Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i nalać ok 1/4 szklanki wody. Gotować do chwili, aż jabłka się rozpadną.

Dynie pozbawić pestek i pokroić na dość spore kawałki. Umieścić w żaroodpornym naczyniu, posmarować lekko olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1 godz. Dynia musi być bardzo miękka.

Do większego garnka przełożyć pomarańcze, jabłka, dynię. Wszystko dokładnie wymieszać. Postawić na mały ogniu i dodać cukier, przyprawy i galaretki. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i galaretki się rozpuszczą.

Gorący mus nakładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać przykrywką i odwracać denkiem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego.

Tagi:

przetwory