Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Opieńki w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawie zakonserwowane opieńki z dodatkiem octu i koncentratu pomidorowego, czyli słodko-kwaśne grzybki do podania na ciepło i na zimno.

Opieńki w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Opieńki w pomidorach

 

  • Kapelusze opieniek 2 kg
  • Cebula 1/2 kg
  • Ocet 2/3 szklanka
  • Cukier 1 szklanka
  • Sól 1 łyżka
  • Kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
  • Koncentrat pomidorowy 200 ml
  • Płynna przyprawa do zup
  • Pieprz i sól do smaku
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Gorczyca

Sposób przygotowania:

Opieńki w pomidorach
Opieńki po przyniesienie z lasu przebrać, bardzo dokładnie umyć i odciąć nóżki pozostawiając krótki kawałek tuż pod kapeluszem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Włożyć grzybki i gotować kilka minut (6-10 w zależności od wielkości) - wylać na sito. 

W czystym garnku zagotować litr wody że szklanką cukru, łyżką soli, pokrojoną cebulą oraz 2/3 szklanki octu. 

Pokroić cebulę w piórka, zalać szklanką oleju, dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płynną przyprawę do zup oraz sól. Dusić 10 minut, aż cebula będzie szklista. Dodać szklankę marynaty, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i połączyć z resztą marynaty oraz grzybkami. 

Garnek postawić na niewielkim palnika i podgrzewać do zajrzenia co jakiś czas mieszając.

Grzybami napełnić słoiki, szczelnie zakręcić i za pasteryzować.
Opieńki w pomidorach
Oczyszczone opieńki obgotować i wylać na sito.
Opieńki w pomidorach
Pokrojoną cebulę z przyprawami zeszklić w oleju.
Opieńki w pomidorach
Dolać trochę marynaty, dodać paprykę mieloną.
Opieńki w pomidorach
Do cebuli dodać koncentrat pomidorowy i połączyć z grzybami.