Sposób przygotowania:
Opieńki w pomidorach
Opieńki po przyniesienie z lasu przebrać, bardzo dokładnie umyć i odciąć nóżki pozostawiając krótki kawałek tuż pod kapeluszem. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego. Włożyć grzybki i gotować kilka minut (6-10 w zależności od wielkości) - wylać na sito.
W czystym garnku zagotować litr wody że szklanką cukru, łyżką soli, pokrojoną cebulą oraz 2/3 szklanki octu.
Pokroić cebulę w piórka, zalać szklanką oleju, dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płynną przyprawę do zup oraz sól. Dusić 10 minut, aż cebula będzie szklista. Dodać szklankę marynaty, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i połączyć z resztą marynaty oraz grzybkami.
Garnek postawić na niewielkim palnika i podgrzewać do zajrzenia co jakiś czas mieszając.
Grzybami napełnić słoiki, szczelnie zakręcić i za pasteryzować.
W czystym garnku zagotować litr wody że szklanką cukru, łyżką soli, pokrojoną cebulą oraz 2/3 szklanki octu.
Pokroić cebulę w piórka, zalać szklanką oleju, dodać pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, płynną przyprawę do zup oraz sól. Dusić 10 minut, aż cebula będzie szklista. Dodać szklankę marynaty, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i połączyć z resztą marynaty oraz grzybkami.
Garnek postawić na niewielkim palnika i podgrzewać do zajrzenia co jakiś czas mieszając.
Grzybami napełnić słoiki, szczelnie zakręcić i za pasteryzować.