Sposób przygotowania:
Opieńki w klasycznej marynacie
Opieńki oczyścić z pozostałości runa leśnego (trawy, liści, igieł) - odciąć większe kapelusze (mniejszym grzybkom zostawić kawałek nóżki), umyć, osączyć na sicie.
Obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku, wylać na sito i pozostawić do odsączenia i ostygnięcia.
W tym czasie zagotować wodę z octem, posolić i posłodzić, po czym dodać gorczycę, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 10 minut na najmniejszym płomieniu, pod przykryciem.
W trakcie gotowania pokroić w piórka cebulę i dodać do zalewy.
Kiedy cebula zmięknie dodać grzybki i krótko zagotować. Przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i za pasteryzować.
Obgotować przez 10 minut w osolonym wrzątku, wylać na sito i pozostawić do odsączenia i ostygnięcia.
W tym czasie zagotować wodę z octem, posolić i posłodzić, po czym dodać gorczycę, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 10 minut na najmniejszym płomieniu, pod przykryciem.
W trakcie gotowania pokroić w piórka cebulę i dodać do zalewy.
Kiedy cebula zmięknie dodać grzybki i krótko zagotować. Przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i za pasteryzować.