Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrych marynat, gdzie prym wiedzie smak octu, to ta zalewa jest zupełnie łagodna. Polecam do grzybków, ale też np. do papryki czy dyni. Słoików nie trzeba pasteryzować przy użyciu tak drobnych opieniek.

Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym

 

Sposób przygotowania:

Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym
Do marynaty wybrałam jak najmniejsze opienieczki wielkości małego paznokcia :) Są urocze i bardzo fajne np. do przybrania kanapek, sałatek czy past. Idealnie nadają się też do sosu tatarskiego.

Grzybki należy dokąłdnie przebrać, oczyścić i odciąć większość nóżki, pozostawiając tylko krótki kawałek pod kapeluszem. 

Umyć opieńki pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie i obgotować kilka minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić. 

W tym czasie ugotować zalewę - do gotującej wody dodać ocet, sól, cukier, przyprawy, pokrojony w krążki seler naciowy i marchewkę oraz cebulę pokrojoną w piórka. 

Marynatę gotować 10-15 minut na najmniejszym płomieniu. 

Do gotowej marynaty przełożyć grzybki z sita i gotować 10 minut nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia. 

Przełożyć do wyparzonych małych i średnich słoików, zakręcić szczelnie i odstawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia. NIE pasteryzować! Przechowywać w chłodzie.
Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym
Niewielkie opieńki (najlepeij jak najmniejsze) dokładnie oczyścić.
Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym
Odciąć większość nóżki, grzybki umyć i obgotować.
Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym
Przygotować lekką zalewę octową z przyprawami.
Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym
Do marynaty włożyć grzybki i całość pogotować.
Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym
Gorącymi grzybkami napełnić słoiczki i szczelnie zakręcić.