Sposób przygotowania:
Opieńki w lekkiej marynacie z selerem naciowym
Do marynaty wybrałam jak najmniejsze opienieczki wielkości małego paznokcia :) Są urocze i bardzo fajne np. do przybrania kanapek, sałatek czy past. Idealnie nadają się też do sosu tatarskiego.
Grzybki należy dokąłdnie przebrać, oczyścić i odciąć większość nóżki, pozostawiając tylko krótki kawałek pod kapeluszem.
Umyć opieńki pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie i obgotować kilka minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.
W tym czasie ugotować zalewę - do gotującej wody dodać ocet, sól, cukier, przyprawy, pokrojony w krążki seler naciowy i marchewkę oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Marynatę gotować 10-15 minut na najmniejszym płomieniu.
Do gotowej marynaty przełożyć grzybki z sita i gotować 10 minut nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia.
Przełożyć do wyparzonych małych i średnich słoików, zakręcić szczelnie i odstawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia. NIE pasteryzować! Przechowywać w chłodzie.
Grzybki należy dokąłdnie przebrać, oczyścić i odciąć większość nóżki, pozostawiając tylko krótki kawałek pod kapeluszem.
Umyć opieńki pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie i obgotować kilka minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i ostudzić.
W tym czasie ugotować zalewę - do gotującej wody dodać ocet, sól, cukier, przyprawy, pokrojony w krążki seler naciowy i marchewkę oraz cebulę pokrojoną w piórka.
Marynatę gotować 10-15 minut na najmniejszym płomieniu.
Do gotowej marynaty przełożyć grzybki z sita i gotować 10 minut nie dopuszczając do gwałtownego wrzenia.
Przełożyć do wyparzonych małych i średnich słoików, zakręcić szczelnie i odstawić dnem do góry. Pozostawić do ostygnięcia. NIE pasteryzować! Przechowywać w chłodzie.