jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Oponki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Serowe pączki smażone na głębokim tłuszczu:)

Oponki

Składniki:

Oponki

 

  • 2 jaja
  • ½ kg twarogu pełnotłustego
  • ½ kg mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • ½ kostki margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 cukier waniliowy
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Oponki
Ser rozgnieść widelcem, dodać do niego resztę składników, które zagnieść, podsypując mąką i formując kulę. Wyrobione ciasto, podzielić na 4 mniejsze części. Każdą część z osobna rozwałkowywać na cienkie płaty około 1-1½ cm grubości, a następnie wycinać szklanką kółka, w środku robiąc dziurkę kieliszkiem. Przygotowane ciastka smażyć na głębokim tłuszczu, aż do zrumienienia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.