sabinka186

sabinka186

Kuchcik
[Przepisów: 12]

Oponki 13

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Oponki najlepsze na tłusty czwartek, ale nie tylko.

Oponki 13

Składniki:

Oponki 13

 

Sposób przygotowania:

Oponki 13
Najpierw rozetrzyj drożdże z jedną łyżką cukru, dodając 3 łyżki ciepłego mleka. Następnie odstaw do czasu aby drożdże wyrosły. Masło należy roztopić i ostudzić. Przesiej mąkę,Gdy drożdże wraz z cukrem i mlekiem urosną to zmieszaj to z mąką, dolej mleko, dodaj cukier i śmietanę, żółtka i sól. Zagnieć ciasto i dodaj roztopione masło. Rozwałkuj ciasto na grube placki i przy pomocy szklanki wytnij oponki i odłóż je. Następnie za pomocą naparstka wytnij małe otworki w środku. Smaż oponki w głębokim i gorącym tłuszczu. Smaż je aż zaczną robić się brązowe. Później wyjmij je i najlepiej połóż je na talerz, na którym znajduje się ręcznik papierowy lub chusteczka higieniczna. Po odsączeniu ich z tłuszczu i ostygnięciu można je podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego ;)

Tagi:

oponki.