Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Oponki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne oponki o waniliowym smaku posypane cukrem pudrem. Idealne w czasie karnawału czy tłusty czwartek.

Oponki waniliowe

Składniki:

Oponki waniliowe

 

  • 10 dag masła
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 torebki budyniu waniliowego bezu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki serka waniliowego homogenizowanego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo:
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder z wanilią do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki waniliowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym.

Utarte składniki wyłożyć do mąki, dodać jajka, serek waniliowy i wyrobić gładkie ciasto.

Następnie rozwałkować ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki a w środku zrobić małym kieliszkiem dziurkę.

Smażyć partiami w głębokiej patelni i rozgrzanym olejem ok. 3 min. jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.