Sposób przygotowania:
Oponki waniliowe
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem ,cukrem waniliowym oraz proszkiem budyniowym.
Utarte składniki wyłożyć do mąki, dodać jajka, serek waniliowy i wyrobić gładkie ciasto.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki a w środku zrobić małym kieliszkiem dziurkę.
Smażyć partiami w głębokiej patelni i rozgrzanym olejem ok. 3 min. jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Utarte składniki wyłożyć do mąki, dodać jajka, serek waniliowy i wyrobić gładkie ciasto.
Następnie rozwałkować ciasto na posypanej lekko mąką stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać szklanką krążki a w środku zrobić małym kieliszkiem dziurkę.
Smażyć partiami w głębokiej patelni i rozgrzanym olejem ok. 3 min. jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.