Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Pączki wiedeńskie Edzi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zbliża się tłusty czwartek i tak mnie jakoś nachodzą...

Pączki wiedeńskie Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączki wiedeńskie Edzi

 

Sposób przygotowania:

Pączki wiedeńskie Edzi
Do garnka wlewamy wodę i dajemy margarynę. Całość zagotowujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, mieszamy z solą. Wsypujemy na gotującą się wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i mieszamy intensywnie do uzyskania jednolitej kuli, odstającej od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, czekamy ok 5 min, po czym wbijamy kolejno jajka i szybko mieszamy mikserem, żeby jajka się nie zaparzyły. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z grubą końcówką i wyciskamy kółka. Najlepiej na tacę posmarowaną oliwą, gdyż wówczas łatwo je odrywać do smażenia. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz (Kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie, ale się nie pali, to temperatura tłuszczu jest już dobra). Na gorący tłuszcz wrzucamy po kilka pączków i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierze śniadaniowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Pączki wiedeńskie Edzi
W niedużym garnku zagotowujemy wodę z margaryną
Pączki wiedeńskie Edzi
Do gotującej wody dodajemy mąkę z proszkiem i solą mieszamy na gładką kulę
Pączki wiedeńskie Edzi
Z powstałej masy wyciskamy okrągłe pączki
Pączki wiedeńskie Edzi
Pączki smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor