Sposób przygotowania:
Pączki wiedeńskie Edzi
Do garnka wlewamy wodę i dajemy margarynę. Całość zagotowujemy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, mieszamy z solą. Wsypujemy na gotującą się wodę z margaryną. Zmniejszamy ogień i mieszamy intensywnie do uzyskania jednolitej kuli, odstającej od ścianek garnka. Zdejmujemy z ognia, czekamy ok 5 min, po czym wbijamy kolejno jajka i szybko mieszamy mikserem, żeby jajka się nie zaparzyły. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Masę nakładamy do worka cukierniczego z grubą końcówką i wyciskamy kółka. Najlepiej na tacę posmarowaną oliwą, gdyż wówczas łatwo je odrywać do smażenia. W szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz (Kiedy wrzucony kawałek ciasta szybko wypłynie, ale się nie pali, to temperatura tłuszczu jest już dobra). Na gorący tłuszcz wrzucamy po kilka pączków i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierze śniadaniowym. Podajemy posypane cukrem pudrem.
megi041333
Editha
Też znam tą nazwę, chyba nawet bardziej do nich pasuje:)
marietta
Editha
Dziękuję;) Także je uwielbiam, rozpływają się w ustach!