madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Oponki serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne oponki z serem, bez długiego czekania na wyrastanie bo nie zawierają drożdży czyli mniej pracochłonne.

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

 

  • 1/2 kg. białego sera
  • 1/2 kg. pszennej mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 l oleju
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Oponki serowe

ETAP 1:

Oponki serowe
Do miski wkładamy zmielony ser i resztę składników

Ser mielimy maszynką i dodajemy do niego przesiana mąkę pszenną wymieszaną z sodą oczyszczoną, następnie dodajemy cukier, alkohol i śmietanę oraz żółtka.

ETAP 2:

Oponki serowe
Ciasto układamy na stolnicy posypanej mąką

Z podanych składników zgniatamy gładkie jednolite ciasto, które przekładamy na stolnice posypaną mąką pszenną.

ETAP 3:

Oponki serowe
Z ciasta wycinamy krążki z dziurka w środku

Ciasto rozwałkowujemy na około 1,5 cm grubości i wykrawamy szklanką krążki w których kieliszkiem wykrawamy dziurki na środku.

ETAP 4:

Oponki serowe
Oponki smażymy z każdej strony na rumiany kolor

Olej wlewamy do garnka i rozgrzewamy. Smażymy oponki z każdej strony na rumiany kolor.

Osuszamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.