anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • KALORIE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Te muffiny zachwycą każdego, kto lubi zajadać się masłem orzechowym, są mocno orzechowe i z dodatkiem czekoladowych groszków. Bardzo smaczne i bogate w wartości odżywcze, choć niestety też zawierają sporo kalorii, ale zdrowych kalorii.

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą

 

  • mąka tortowa – 1,5 szk.
  • masło orzechowe – szk.2/3
  • jajka - 2 szt.
  • cukier puder – 3/4 szk.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • mleko - 3/4 szk.
  • olej rzepakowy - 1/4 szk.
  • czekoladowe groszki - 50 g
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą
W misce roztrzepać jajka, dodać mleko, masło orzechowe, cukier puder i wymieszać.

W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.

Do mokrych składników do składniki suche, lekko przemieszać, wlać olej rzepakowy i wymieszać do połączenia składników.

Ciastem napełniać papilotki umieszczone w formie na muffinki, wypełniając je do 3/4 wysokości.

Wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 25-30 minut. Upieczone muffinki wystudzić na kratce kuchennej.
Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą
Dwa jajka umyć, osuszyć i wbić do miski.
Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą
Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i masłem orzechowym.
Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą
Mąkę tortową i proszek do pieczenia przesiać.
Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą
Składniki suche dodać do mokrych składników.