slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Korpusy kruchych babeczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Korpusiki babeczek idealne do wypełnienia zarówno farszem słodkim jak i wytrawnym. Są bardzo proste w wykonaniu.

Korpusy kruchych babeczek

Składniki:

Korpusy kruchych babeczek

 

  • 200 g masła schłodzonego
  • 2 żółtka
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Korpusy kruchych babeczek
Masło kroimy w małe kawałki i przekładamy do miski. Do masła dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wyrabiamy szybko ciasto.

Przygotowujemy sobie foremki na kruche babeczki ( ja miałam duże). Z ciasta robimy równy wałeczek i tniemy go na 12 równych części.

Każdą z jednej części ciasta wylepiamy foremkę. Wylepione ciastem foremki wstawiamy do lodówki na 30 min.

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Babeczki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu jeszcze gorące wyjmujemy z foremek i studzimy. Wystarczy odwrócić do góry dnem a foremka sama odejdzie.