paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Oponki waniliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne pulchne serowe oponki o delikatnym waniliowym smaku za sprawą cukru waniliowego dodanego do ciasta.

Oponki waniliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Oponki waniliowe

 

  • mąka 3 0dag
  • ser biały 30 dag
  • cukier waniliowy 32 g
  • cukier puder do posypania
  • jajka 2 szt
  • soda 1/2 łyżeczki
  • śmietana 4 łyżki
  • ocet 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Oponki waniliowe
Do mąki dodać przeciśnięty przez praskę serek, wymieszać. Wsypać sodę, cukier waniliowy, wlać śmietanę i ocet i dodać jajka. Wyrobić ciasto na pulchną masę. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kółeczka najlepiej szklanką, a w środku każdego z kółeczek dziurki ( ja robię je kieliszkiem).

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjąc na ręcznik papierowy a następnie przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Oponki waniliowe
Do mąki dodać przeciśnięty przez praskę serek, wymieszać
Oponki waniliowe
Wsypać sodę, cukier waniliowy, wlać śmietanę i ocet i dodać jajka.
Oponki waniliowe
Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać kółeczka najlepiej szklanką
Oponki waniliowe
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Tagi:

oponki.