Sposób przygotowania:
Oponki serowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zarabiamy gładkie ciasto. W trakcie pracy możemy ciasto podsypywać mąką Następnie kawałki ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Metalową obręczą wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółko.
Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania lekko brązowego koloru. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zarabiamy gładkie ciasto. W trakcie pracy możemy ciasto podsypywać mąką Następnie kawałki ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Metalową obręczą wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółko.
Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania lekko brązowego koloru. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
BozenaMatuszczyk