CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Oponki serowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto wykorzystane do końca nic nie było ponownie wałkowane, ani wyrabiane. Pyszne, delikatnie chrupiące.

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

 

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu półtłustego
  • szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • płaska łyżeczka soli
  • cukier puder
  • olej lub smalec do smażenia,

Sposób przygotowania:

Oponki serowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków.

Do mąki dodajemy wszystkie składniki i zarabiamy gładkie ciasto. W trakcie pracy możemy ciasto podsypywać mąką Następnie kawałki ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Metalową obręczą wycinamy kółka a następnie w każdym kółku kieliszkiem wycinamy małe kółko.

Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do uzyskania lekko brązowego koloru. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.