Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Oponki serowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na dzisiejsze popołudnie przygotowałam pyszne pulchne oponki serowe o smaku pomarańczowym. Posypane cukrem pudrem smakują doskonale nie tylko w czasie karnawału.

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

na ciasto:

  • 50-55 dag mąki pszennej
  • 50 dag zmielonego twarogu
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu 10%

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • Olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowe

Przygotowanie składników na ciasto:

Oponki serowe
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto

Do miski dodajemy mąkę pszenną przesianą z sodą oczyszczoną,sól, cukier puder, zmielony twaróg, żółtka,ocet oraz aromat pomarańczowy. Zagniatamy gładkie ciasto .

Wałkowanie ciasta:

Oponki serowe
Wykrojone oponki układamy na stolnicy posypanej mąką

Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki. W środku każdego krążka robimy małą dziurkę np. kieliszkiem.

Smażenie oponek:

Oponki serowe
W rozgrzanym oleju smażymy oponki na złoty kolor

W rondelku rozgrzewamy olej. Smażymy oponki partiami na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu przekładamy do miski wyłożonej papierem jednorazowym.
Następnie posypujemy je przez sitko cukrem pudrem.