Agusiowe smakołyki

Agusiowe smakołyki

Kucharz
[Przepisów: 5]

Oponki serowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne mięciutkie oponki. Szybkie i proste w przygotowaniu, a smakują na prawdę dobrze. Na tłusty czwartek będą jak znalazł :)

Oponki serowe

Składniki:

Oponki serowe

Na ciasto

  • 250 g. sera twarogowego,
  • 2,5 szklanki maki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody.
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 mała śmietana 18 % ( 200 g.),
  • 3 żółtka

Dodatkowo

  • 1 litr oleju do smażenia,
  • cukier puder do posypania oponek

Sposób przygotowania:

Oponki serowe
Ser przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sodę, cukier, żółtka i śmietanę. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na placek i wykrawać koła. W środku każdego koła, zrobić kieliszkiem dziurkę, tak żeby powstała oponka. Ciasto które zostanie ponownie zagnieść i rozwałkować. Postępować tak, aż do wykończenia ciasta.

Gotowe oponki smażyć w głębokim tłuszczu. Powinny swobodnie pływać. 

Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na nie wielkim gazie. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.