Sposób przygotowania:
Oponki serowe
Ser przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sodę, cukier, żółtka i śmietanę. Wszystko zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na placek i wykrawać koła. W środku każdego koła, zrobić kieliszkiem dziurkę, tak żeby powstała oponka. Ciasto które zostanie ponownie zagnieść i rozwałkować. Postępować tak, aż do wykończenia ciasta.
Gotowe oponki smażyć w głębokim tłuszczu. Powinny swobodnie pływać.
Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na nie wielkim gazie. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Gotowe oponki smażyć w głębokim tłuszczu. Powinny swobodnie pływać.
Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony na nie wielkim gazie. Gotowe oponki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
zbysiowa
SylaUla