karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Słodkie oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne oponki nie tylko na tłusty czwartek.

Słodkie oponki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Słodkie oponki

 

  • 1/2 kg twarogu
  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Słodkie oponki
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, twaróg, wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy cukry i sodę. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką z trzeciej szklanki (ja zużyłam trzecią szklankę). Ciasto nie może kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2-1cm. W rozwałkowanym cieście wycinamy oponki przy użyciu szklanki i kieliszka. Wycięte oponki smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone oponki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz. Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)
Słodkie oponki
Sposób rozwałkowania i wycinania oponek.
Słodkie oponki
Oponki w trakcie smażenia.
Słodkie oponki
Gotowe oponki w trakcie suszenia na papierowym ręczniku.