szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Oponki serowe z mąki pełnoziarnistej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Oponki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, z chudym białym serem.

Oponki serowe z mąki pełnoziarnistej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki serowe z mąki pełnoziarnistej

 

  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 250 g chudego sera białego
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka octu
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowe z mąki pełnoziarnistej
Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę i pozostałe składniki (oprócz oleju i cukru pudru), i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Dużą szklanką wykrawać kółka a w nich za pomocą kieliszka robić mniejsze kółeczka. Tak przygotowane oponki wrzucamy pojedynczo na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wykładamy najpierw na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cykrem pudrem.
Oponki serowe z mąki pełnoziarnistej
Składniki czyli mąka, ser, jogurt, cukier, ocet, olej.
Oponki serowe z mąki pełnoziarnistej
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy z niego szklanką kółka.
Oponki serowe z mąki pełnoziarnistej
Smażymy na oleju.

Tagi:

sery ser