Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Oponki serowo-kokosowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tym razem upiekłam dziś dla bliskich oponki z serem i wiórkami kokosowymi. Dodatkowo zrobiłam je w kształcie serca. Naprawdę wyszły bardzo pyszne.

Oponki serowo-kokosowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Oponki serowo-kokosowe

na ciasto:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 10 dag drobnego cukru
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 1 jajko
  • 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Oponki serowo-kokosowe

Przygotowanie ciasta:

Oponki serowo-kokosowe
Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto

Wałkowanie ciasta:

Oponki serowo-kokosowe
Wykrojone serduszka z ciasta układamy na deseczce

Na podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok.1/ 2 cm. Wykrawamy foremką w kształcie serca oponki a w środku robimy dziurkę za pomocą malutkiej foremki w kształcie serca.

Etap końcowy:

Oponki serowo-kokosowe
Oponki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor

W rozgrzanym oleju smażymy oponki z obu stron na złoty kolor. Od razu po upieczeniu wyciągamy na ręcznik papierowy. Następnie posypujemy cukrem pudrem.


Tagi:

okazje oponki.