Sposób przygotowania:
Krokiety ze szpinakiem, tartym jajkiem i s.wiejskiCiasto naleśnikowe:
Do miski wlać mleko, dodać jajko i roztrzepać całość trzepaczkę. Dodać sól, mąkę i proszek do pieczenia.
Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Zrobić to mikserem lub trzepaczką. Cały czas mieszając dodawać olej i dokładnie połączyć. Odstawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut.
Po tym czasie patelnię rozgrzać, wlać odrobinę oleju i usmażyć pierwszy naleśnik. Następne naleśniki smażyć bez oleju.
Farsz
Cebule i czosnek drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać szpinak ( nie rozmrażać) i gdy odrobinę odtaje na patelni dodać cukinię ( jeśli używacie świeżej cukinii trzeba pokroić ją w kostkę).
ETAP 3:
Dodać około 1/2 szklanki wody, dodać teryiaki i dusić całość do miękkości. Gdy płyn odparuje, a cukinia nie będzie jeszcze miękka dodać jeszcze 1/4 wody i dokończyć duszenia.
Cukinię można delikatnie rozgnieść łopatką do mieszania. Odparować płyn. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i ostudzić.
ETAP 4:
Jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dołożyć do zimnego szpinaku. Dodać serek wiejski i dokładnie wymieszać.
Wykonanie
Na płaskiej powierzchni ułożyć naleśnik. Nałożyć około jednej czubatej łyżki farszu. Do środka złożyć dwa boki naleśnika, tworząc coś na kształt prostokąta. Następnie zrolować naleśnik. Jajko roztrzepać.
W drugiej misce umieścić bułkę tartą. Krokiety maczać w jajku,potem w bułce tartej i smażyć na rumiano z każdej strony.
Smacznego!