Sposób przygotowania:
Serowe oponki
Mąkę przesiać na stolnicę,dodać zmielony ser,miękką margarynę,posiekać nożem,dodać resztę składników. Zagnieść gładkie i miękkie ciasto.Dla ułatwienia ciasto podzielić na kilka kawałków.Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na grubość 7 mm.Wykrawać szklanką kółka,a w środku każdego krążka wycinać kieliszkiem małe kółeczko. Rozgrzać olej i smażyć oponki najpierw większe,przewracając na drugą stronę.Można pomagać sobie dwoma widelcami.Kiedy wszystkie,większe oponki będą usmażone,na końcu usmażyć małe kółeczka,które były wycinane kieliszkiem.Wybierać łyżką cedzakową.Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Posypać cukrem pudrem albo polukrować. Ze względu,że w składnikach na ciasto nie ma cukru,lecz sam cukier waniliowy oponki nadają się również dla tych,którzy nie lubią zbyt słodkich wypieków. Smacznego!
2milutka
Ewka3006