Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Puszyste oponki z sera

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybkie i łatwe do przygotowania, bardzo smaczne oponki serowe. Można ich zrobić w expresowym tempie.

Puszyste oponki z sera

Składniki:

Puszyste oponki z sera

 

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szkl śmietany
  • 1 szkl cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Puszyste oponki z sera
Ser przemielić w maszynce do mięsa. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą oczyszczoną, przesiać. Połączyć z serem, żółtkami, śmietaną, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i spirytusem, szybko zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na grubość 1,5 cm, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na środku każdego krążka mniejszą foremką wycinać dziurkę. Wkładać do rozgrzanego, głębokiego oleju, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować patyczkiem do szaszłyków, osączyć na papierowym ręczniku, oprószyć cukrem pudrem. 

Tagi:

sery ser oponki.