kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1370]

Zapiekane jabłuszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne zapiekane jabłka z twarożkiem, rodzynkami, miodem. Możemy je podać na deser lub podwieczorek. Polecam.

Zapiekane jabłuszka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zapiekane jabłuszka

 

  • 3 jabłka
  • 3 łyżki z czubkiem serka filadelfia
  • 3 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • folia aluminiowa

Sposób przygotowania:

Zapiekane jabłuszka
Jabłka myjemy i wycieramy ściereczką. Usuwamy gniazda nasienne i cześć miąższu.
Do miseczki wkładamy twarożek, rodzynki i miód, mieszamy do połączenia się składników.
Przygotowaną masą wypełniamy jabłka i zawijamy w folie aluminiową, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku jabłek.
Zapiekane jabłuszka
Z umytych jabłek usuwamy gniazda nasienne i sporą część miąższu.
Zapiekane jabłuszka
W miseczce mieszamy do połączenia składniki na farsz.
Zapiekane jabłuszka
Przygotowaną masą wypełniamy wydrążone jabłka.

Tagi:

deser owoce