Sposób przygotowania:
Oponki z likierem waniliowymETAP 1:
Zaczyn:
Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dosypujemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 min.
ETAP 2:
Ciasto:
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier i żółtka. Wlewamy zaczyn i miksujemy przy użyciu haka do ciasta drożdżowego. Na końcu wlewamy przestudzoną margarynę lub masło oraz likier waniliowy. Ciasto mieszamy do momentu aż będzie odklejać się od boków. Formujemy kulę, delikatnie podsypujemy mąką (w razie potrzeby). Zostawiamy pod przykryciem na 60 minut (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.
ETAP 3:
Wycinamy oponki. Ja użyłam szklanki i małego kieliszka. Gotowe układamy na suchej ściereczce, ponownie przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. W szerszym garnku rozgrzewamy olej. Odpowiednią temperaturę oleju możemy sprawdzić wkładając do niego trzonek od drewnianej łyżki. Jeżeli wokół będą tworzyć się bąbelki, znaczy to, że możemy już smażyć oponki. Smażymy je na rumiano z każdej strony.
Lukier:
Białka ubijamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dekorujemy jeszcze ciepłe oponki. Obsypujemy kolorowymi posypkami.
marietta