Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Oponki z twarogiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 12

stary przepis sprawdzony przez kilkanaście lat

Oponki z twarogiem

Składniki:

Oponki z twarogiem

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 2-3 jaja
  • 3 łyżki oleju
  • 5 dag drożdży (rozrobić z mlekiem cukrem i mąką)
  • mleko
  • 0,5 szklanki cukru
  • twaróg jedna kostka(ja daję twaróg domowej roboty)
  • 0,5 kieliszka wódki albo octu (aby nie wciągały tłuszczu)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Oponki z twarogiem
wszystkie składniki wsypać do misy albo innego naczynia i porządnie wyrabiać dodajemy rozrobione drożdże i jeszcze raz wyrabiamy uzupełniamy mlekiem lub mąką jeśli jest taka potrzeba kiedy ciasto odchodzi od ręki wstawiamy je do ciepłego miejsca i czekamy aż wyrośnie potem wywalamy je na stół i rozwałkowujemy na placek grubości 0,5 cm szklanką o szerokim obwodzie wycinamy kółka a następnie kieliszkiem w wyciętych okręgach wycinamy mniejsze tzw dziurki pieczemy w mocno rozgrzanym tłuszczu aż nabiorą lekko brązowego koloru upieczone posypujemy cukrem pudrem i gotowe