Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Orientalna nuka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo aromatyczna bardzo smaczna

Orientalna nuka

Składniki:

Orientalna nuka

 

  • 100-150 g ugotowanego na sypko ryżu
  • 1 pierś kurczaka podwójna
  • 250 g kapusty pekińskiej
  • odrobina startego świeżego imbiru
  • 3 plastry ananasa z puszki lub świeżego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pół cebuli
  • 5 dag płatków migdałów
  • 1/2 łyżeczki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • po 2-3 łyżkach syropu z puszki ananasa i soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Orientalna nuka
Kroimy kapustę, paprykę, ananas, cebulę, bazylię oraz lubczyk i dodajemy do dużej miski. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju - dodając sól i pieprz. Po ostudzeniu dodajemy wraz z ugotowanym, ostudzonym ryżem do miski. Dodajemy skórkę, sok z cytryny i syrop z ananasa, płatki migdałów, jogurt lub śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem do smaku. Podajemy na zimno.