thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Orientalne mini gołąbki na wysepce ryżu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wyśmienite mini gołąbki w kapuście pekińskiej, o wyrazistym, orientalnym smaczku, podane na mieszance ryżu, oraz sosami Tao - Tao.

Orientalne mini gołąbki na wysepce ryżu

Składniki:

Orientalne mini gołąbki na wysepce ryżu

 

  • 10 - 12 średnich, zblanszowanych liści kapusty pekińskiej
  • MIĘSO:
  • 35 dag mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
  • 1 mała cebulka drobno pokrojona
  • 1 żółtko
  • 10 namoczonych grzybków mun Tao - Tao
  • 1 starta na długie cienkie paski marchewka
  • 2 łyżki startego selera
  • 4 łyżki sosu sojowego Tao - Tao
  • 1 łyżeczka pasty sambal oelek Tao - Tao
  • szczypta soli, szczypta pieprzu
  • 1 plaska łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 plaska łyżeczka majeranku
  • 50 g makaronu jajecznego

 

  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki dowolnego bulionu
  • sos sojowy do smaku
  • 10-12 pasków zblanszowanego pora
  • woreczek ryżu białego jaśminowego
  • 6 łyżek ryżu czerwonego
  • Podawać z sosami Tao - Tao- sos do sajgonek, słodki chili i sambal oelek

Sposób przygotowania:

Orientalne mini gołąbki na wysepce ryżu
Wszystkie składniki na MIĘSO - mielone, warzywa, przyprawy wymieszać dokładnie w misce - makaron jajeczny( nitki) pokruszyć w dłoniach i też dodać ( nie gotować).

Zblanszowane liście kapusty osuszyć, położyć na desce, na każdy dać jedną łyżkę farszu mięsnego - 4 cm od góry liścia. Zawinąć w kopertkę - zagiąć brzegi najpierw wzdłuż a potem od góry liścia, tak by zamknąć zgrabnie gołąbka. Zgrubiałą część odciąć jednym prostym cięciem.



Gołąbki kłaść na rozgrzany na patelni olej, zwiniętym miejscem do dołu. Podsmażyć chwilę i obrócić na druga stronę i też podsmażyć, po czym dolać bulion, doprawić sosem sojowym. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut, w trakcie obrócić 1- 2 razy.



W tym czasie ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ryż czerwony gotuje się dłużej więc można go wstawić wcześniej. Gotowe gołąbki związać paskami zblanszowanego pora.



Podawać z sosami Tao - Tao. Najlepiej smakowały z sosem do sajgonek. Sos sambal olek jest bardzo ostry więc dawkować ostroznie:)