kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1324]

Orkiszowe ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne i lekko kwaśne ciasto z rabarbarem. Przygotowane na mące orkiszowej z dodatkiem cukru trzcinowego. Polecam na deser lub podwieczorek.

Orkiszowe ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orkiszowe ciasto z rabarbarem

Na ciasto :

  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 surowe jajka
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 160 ml oleju
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g rabarbaru
  • tortownica o śr 26
  • papier do pieczenia

Na kruszonkę :

  • 1 łyżka masła
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Sposób przygotowania:

Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Rabarbar czyścimy i myjemy, kroimy na małe kawałeczki. Do miski wkładamy jogurt, wybite jajka, cukier i wlewamy olej, mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy przygotowane ciasto. Posypujemy bułką tartą i układamy pokrojony rabarbar.

Z mąki, masła i cukru trzcinowego robimy kruszonkę i posypujemy przygotowane ciasto.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopniach przez około 1 godzinę.
Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Jajka, jogurt naturalny, cukier i olej mieszamy.
Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Do miseczki wsypujemy składniki na kruszonkę, przygotowujemy.
Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy rabarbar.
Orkiszowe ciasto z rabarbarem
Na samym końcu posypujemy ciasto przygotowaną kruszonką.