Sposób przygotowania:
Fioletowe ciasto z rabarbarem i daktylami
1) Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko i wsypujemy cukier.
2) Łączymy za pomocą miksera - powstanie sypka masa.
3) Nastepnie wlewamy płynne składki - mleko, olej i syrop z owoców leśnych.
4) Dokładnie miksujemy - masa nie może być grudkowata.
5) Przelewamy masę do prostokątnej formy.
6) Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki i rozrzucamy po cieście.
7) Daktyle przekrawamy na połowy i rozkładamy na rabarbarze.
8) Pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.
9) Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
2) Łączymy za pomocą miksera - powstanie sypka masa.
3) Nastepnie wlewamy płynne składki - mleko, olej i syrop z owoców leśnych.
4) Dokładnie miksujemy - masa nie może być grudkowata.
5) Przelewamy masę do prostokątnej formy.
6) Rabarbar myjemy, kroimy w plasterki i rozrzucamy po cieście.
7) Daktyle przekrawamy na połowy i rozkładamy na rabarbarze.
8) Pieczemy przez ok. 25 minut w 220 stopniach.
9) Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
cherry
tumilek