Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne drożdżówki na śmietance kremówce, tak wykonane ciasto jest niezwykle delikatne i długo utrzymuje świeżość. Drożdżówki upiekłam w formie ślimaczków i nadziałam pysznie serem z kokosem. Wyszło pysznie.

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym

Składniki:

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym

Rozczyn:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 dag świeżych drożdży

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 dag masła lub margaryny

Nadzienie:

  • 25 dag sera białego chudego
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym
1. Rozczyn:

Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.

2. Ciasto:

Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde można dolać ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Nadzienie:

Składniki nadzienia przekładamy do miski i za pomocą widelca dokładnie je rozcieramy łącząc ze sobą.

4. Formowanie ślimaczków:

Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy osobno na stolnicy oprószonej mąką pszenną, na każde ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia, zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.

5. Do pieczenia:

Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

6. Pieczenie i podanie:

Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.