Sposób przygotowania:
Drożdżowe ślimaczki z nadzieniem serowo-kokosowym
1. Rozczyn:
Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde można dolać ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Nadzienie:
Składniki nadzienia przekładamy do miski i za pomocą widelca dokładnie je rozcieramy łącząc ze sobą.
4. Formowanie ślimaczków:
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy osobno na stolnicy oprószonej mąką pszenną, na każde ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia, zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia:
Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
6. Pieczenie i podanie:
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.
Śmietankę podgrzewamy, powinna być ciepła, dodajemy do niej cukier i drożdże, następnie rozcieramy widelcem. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
2. Ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto było zbyt twarde można dolać ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy przez kilka minut aż będzie gładkie i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Nadzienie:
Składniki nadzienia przekładamy do miski i za pomocą widelca dokładnie je rozcieramy łącząc ze sobą.
4. Formowanie ślimaczków:
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy osobno na stolnicy oprószonej mąką pszenną, na każde ciasto rozsmarowujemy po połowie nadzienia, zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia:
Plastry ciasta lekko spłaszczamy i układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
6. Pieczenie i podanie:
Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 30 minut. Studzimy na metalowej kratce. Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi 2 blaszki drożdżówek.
skuter5
Babeczka35
Częstuj się :)
mocsłodkości
Babeczka35
Super :) Cieszę się, że smakowało :)