dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Ucierane ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Samego ciasta jest tu niedużo ale właśnie o to mi chodziło, takie proporcje ciasta do owoców lubię. Rabarbaru nie słodziłam do pieczenia, dałam za to słodką kruszonkę.

Ucierane ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ucierane ciasto z rabarbarem

kruszonka

ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 400 g rabarbaru

Sposób przygotowania:

Ucierane ciasto z rabarbarem
Kruszonka:

Do miski wsypać mąkę i cukier, dodać miękkie masło, zagnieść kruszonkę.

Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy, zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 23x23 cm lub do tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać. Rabarbar obrać, pokroić na cienkie plasterki, rozsypać na wierzchu ciasta. Całość przykryć warstwą kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 35 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.