Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 910]

Orkiszowe placki naan z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Od niedawna jesteśmy zachwyceni niedocenianą przez nas wcześniej kuchnią indyjską. Bardzo smakują nam m.in. placki naan. Postanowiliśmy zrobić je samodzielnie, z modyfikacjami - daliśmy mąkę orkiszową zamiast zwykłej pszennej, a placki grillowaliśmy.

Orkiszowe placki naan z grilla

Składniki:

Orkiszowe placki naan z grilla

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej + mąka do podsypywania
  • 3 g drożdży instant
  • 50 g kefiru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki wody
  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • oregano

Sposób przygotowania:

Orkiszowe placki naan z grilla

ETAP 1:

Orkiszowe placki naan z grilla
Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, kefir. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka.

Ciasto powinno być wyrabiane długo, aż będzie odstawać od ręki lub haka robota.

Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Orkiszowe placki naan z grilla
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką

W międzyczasie czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę.

Stolnicę podsypujemy mąką.

Wyjmujemy ciasto, zagniatamy je krótko, rolujemy w wałek i tniemy na 4 kawałki. Do każdego kawałka ciasta wkładamy trochę czosnku, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki.

ETAP 3:

Orkiszowe placki naan z grilla
Do placków dodajemy ulubione zioła, np. oregano

Placki posypujemy oregano, zwijamy na pół, ponownie rozwałkowujemy.

ETAP 4:

Orkiszowe placki naan z grilla
Placki można przygotować na grillu lub w piecu

Placki grillujemy z obu stron. Przed zmianą strony placek smarujemy oliwą.