Sposób przygotowania:
Orkiszowe placki naan z grillaETAP 1:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy drożdże, cukier, sól, kefir. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota planetarnego z końcówką haka.
Ciasto powinno być wyrabiane długo, aż będzie odstawać od ręki lub haka robota.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
W międzyczasie czosnek kroimy drobniutko lub przeciskamy przez praskę.
Stolnicę podsypujemy mąką.
Wyjmujemy ciasto, zagniatamy je krótko, rolujemy w wałek i tniemy na 4 kawałki. Do każdego kawałka ciasta wkładamy trochę czosnku, zagniatamy, a następnie ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki.
ETAP 3:
Placki posypujemy oregano, zwijamy na pół, ponownie rozwałkowujemy.
ETAP 4:
Placki grillujemy z obu stron. Przed zmianą strony placek smarujemy oliwą.