Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 844]

Grillowana karkówka w ananasowej marynacie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lato to czas grillowania. Jednym z grillowych klasyków jest karkówka. Tajemnica smaku dobrej karkówki tkwi m.in. w marynacie. Ja proponuję karkówkę w słodko - pikantnej marynacie z dodatkiem ananasa.

Grillowana karkówka w ananasowej marynacie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grillowana karkówka w ananasowej marynacie

 

  • 1 kg karkówki
  • 3-4 plastry ananasa - u mnie świeży, może być z puszki
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 4 łyżki soku ananasowego
  • 3-4 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka mielona
  • ostra papryka mielona

Sposób przygotowania:

Grillowana karkówka w ananasowej marynacie
Karkówkę opłukujemy i osuszamy, kroimy na plastry. Mięso nacieramy solą i pieprzem.

Ananasa obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.

Robimy marynatę: łączymy ze sobą oliwę, sok z ananasa, ketchup, przyprawy (słodką i ostrą paprykę mieloną). Mięso zalewamy marynatą, wrzucamy ananasa, mieszamy. Mięso przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnie karkówkę grillujemy z obu stron. W trakcie grillowania mięso polewamy marynatą.
Grillowana karkówka w ananasowej marynacie
Karkówkę marynujemy przez noc w lodówce, aby mięso dobrze przesiąkło smakiem marynaty